.

-10% na całej stronie* z kodem: SWK10

PL/PL

Plancha grill

Wraz z nadejściem pięknej pogody, kuchnia plancha pozwala cieszyć się dobrymi posiłkami na tarasie w pełnej atmosferze. Plancha gazowa lub elektryczna, to do Ciebie należy wybór tego, który najbardziej Ci odpowiada, aby zintegrować się z Twoją kuchnią zewnętrzną. Niektóre z naszych modeli zawierają deser, aby ułatwić przygotowanie grilla, podczas gdy inne ogrzewają za pomocą palnika gazowego. Szukasz taniego grilla gazowego plancha lub grilla gazowego plancha? sweeek oferuje duży wybór jakości w najlepszej cenie i szybką dostawę. Najtrudniejszą częścią jest wybór letniego zestawu do gotowania!

Dowiedz się więcej o Plancha grill

1 Produkty

1 Produkty

Jak wybrać planchę

Plancha stała się niezbędnym produktem do gotowania na świeżym powietrzu dzięki temu, że oferuje inne smaki niż grill. Istnieje kilka rodzajów modeli: grill gazowy to produkt o dużej mocy, który szybko się nagrzewa; grill elektryczny jest natomiast bardziej odpowiedni do użytku w pomieszczeniach lub okazjonalnego użytku na zewnątrz.

Aby znaleźć produkt najlepiej odpowiadający Twoim potrzebom, należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy:

- Pożądana energia grzewcza: gazowa lub elektryczna. Kratka gazowa z propanem lub butanem jest przeznaczona wyłącznie do użytku na zewnątrz, ponieważ wydziela dużą ilość dymu. Kratki elektryczne mogą być używane zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. To właśnie odróżnia je od grilli gazowych. Zapewnia również zdrowe gotowanie podczas grillowania i smażenia potraw.

- Oczekiwana moc w watach : elektryczne planchas rozwijają mniejszą moc niż gazowe planchas. Jest to ważny punkt, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniego urządzenia do gotowania. W przypadku planchy elektrycznej należy wybrać model o mocy większej niż 2500 W do intensywnego użytkowania.

- Liczba palników: oferujemy planche z 2, 3 lub 4 palnikami.

- Powierzchnia gotowania i wymiary: najmniejsze mierzą od 30 do 40 cm długości (średnio dla 4 osób), największe 80 cm (dla kilkunastu gości).

- Materiał płyty: stal, żeliwo, stal nierdzewna lub stal szlachetna. Wybór materiału jest bardzo ważny, ponieważ ma wpływ na użytkowanie: preferuj żeliwo do okazjonalnego użytku, ponieważ wymaga czyszczenia za każdym razem, gdy jest używane. Należy pamiętać, że żeliwna patelnia nie jest kompatybilna z metalowymi naczyniami. W przypadku żeliwnej patelni należy używać drewnianych przyborów kuchennych. Należy również pamiętać, że żeliwo jest ciężkim materiałem.

W przypadku bardziej regularnego użytkowania należy zastosować stal, która ponadto jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Płyta stalowa może być stalą emaliowaną, laminowaną lub twardym chromem. Stal emaliowana jest odporna na rdzę, ale pozostaje wrażliwa na zarysowania. Laminowana stal węglowa jest dobrym kompromisem cenowym, ale nie nadaje się do intensywnego użytkowania. Twarda stal chromowa jest bardzo wysokiej jakości, ale wiąże się z wysokimi kosztami.

Kolejny materiał: stal nierdzewna znana również jako stal inox. Patio ze stali nierdzewnej dobrze nadaje się do bardzo regularnego, a nawet codziennego użytkowania. inox nie utlenia się i, co jest kolejną istotną zaletą, ma długą żywotność. Stal nierdzewna jest preferowanym przez profesjonalistów materiałem na płytę grzewczą, ponieważ oprócz długiej żywotności jest bardzo łatwa w utrzymaniu.

Jak konserwować płytę grzewczą

Plancha to urządzenie do gotowania, które wymaga regularnej konserwacji. Umożliwi to utrzymanie go w dobrym stanie tak długo, jak to możliwe. W tym celu, gdy urządzenie jest jeszcze ciepłe, użyj odpowiedniego skrobaka, aby usunąć wszelkie pozostałości. Następnie, gdy płyta ostygnie, ponownie przetrzyj ją nieścierną gąbką nasączoną płynem do mycia naczyń. Jeśli chodzi o łapacz tłuszczu, opróżnij go i włóż do zmywarki.

Po wyczyszczeniu zaleca się przechowywać urządzenie do gotowania w szopie ogrodowej w pokrowcu ochronnym do następnego użycia. Gotowanie a la plancha jest dobre dla zdrowia, ze szczególną cechą szybkiego gotowania żywności przy jednoczesnym zachowaniu smaków. Po co się pozbawiać! Który zestaw do gotowania wybierzesz?